sklep żółty cesarz

głodówka

kontakt
jeden krok wstecz  
na początek

Korzeń Kuzu

znany jest ze swych niezwykłych właściwości pomocnych w zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów.

KUZU (Pueraria Thungbergii) - to popularna i znana ze swoich właściwości leczniczych roślina rosnąca głównie w krajach azjatyckich.
Jest doskonałą alternatywą dla innych środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana.
Skrobia znajdująca się w Kuzu jest bogatym źródłem żelaza, wapnia oraz fosforu.
Od czasów starożytnych aż do dzisiaj korzeń Kuzu jest powszechnie stosowany w kulturze wschodniej jako bogate źródło skrobi, pokarm będący źródłem długotrwałej energii, a przede wszystkim jako jedyny w swoim rodzaju środek leczniczy.
W Chinach stosuje się Kuzu w przypadku takich dolegliwości jak: grypa, gorączka, biegunka, ukąszenia węży i owadów, nudności, bóle głowy, cukrzyca, alergia, nadciśnienie, choroby górnych dróg oddechowych czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Korzeń Kuzu jednak, najbardziej znany jest ze swych niezwykłych właściwości pomocnych w zwalczaniu nałogów związanych z nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. Stwierdzono również, że jeśli Kuzu stanowi częsty dodatek do spożywanej żywności, wówczas skutecznie chroni przed uzależnieniem od alkoholu.

Ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harwardzkim potwierdziły, że Kuzu może zmniejszać pociąg do alkoholu aż o 80, a nawet 90%! Potwierdziły to doświadczenia prowadzone na ludziach.
Wykazano, że występującym w Kuzu związkiem, który skutecznie zniechęca do picia alkoholu jest izoflawon - daidzeina.
Właściwości Kuzu zostały potwierdzone także na kilku innych znanych uniwersytetach. Np. na Uniwersytecie Północnej Karoliny, wykazano, że korzeń Kuzu gwałtownie zmniejsza pociąg do alkoholu. Te oraz inne wyniki badań prowadzone przez różne Uniwersytety potwierdzające niezwykłe właściwości Kuzu, stanowią źródło nowej nadziei zarówno dla samych alkoholików, jak i cierpiących z powodu ich uzależnienia bliskich im osób.

Jeden z naukowców, pracujących na Uniwersytecie Harwardzkim napisał na ten temat: "Przeprowadziliśmy gruntowne badania wielu różnych stosowanych w Chinach od wieków ziół oraz tradycyjnych środków, mających pomagać w przypadku alkoholizmu. Okazało się jednak, że większość tych metod mogła mieć, co najwyżej psychologiczny wpływ na powodowanie awersji do alkoholu i od dawna specyfiki te zostały porzucone z powodu niezadowalających wyników oraz różnych skutków ubocznych. Jedynym środkiem, który przetrwał próbę czasu i którego skuteczność została potwierdzona, jest roślina o nazwie Kuzu".

Korzeń Kuzu (radix puerariae) został uznany za środek o niezwykłych właściwościach leczniczych, a nawet panaceum już w drugim wieku przed Chrystusem. Zarówno korzenie jak i kwiaty tej rośliny przez wiele wieków z powodzeniem wykorzystywano w celu leczenia alkoholizmu i zatrucia alkoholowego (kaca).
Metoda ta - stosowana w Chinach od ponad tysiąca lat - znana była ze swej skuteczności, a przy tym nie przynosiła żadnych skutków ubocznych.

Obecnie korzenia Kuzu używa się nie tylko w walce z alkoholizmem, ale też w celu przezwyciężenia nałogu palenia papierosów i uważa się, że daje to tak samo dobre wyniki, prowadząc do redukcji uzależnienia w ciągu jednego miesiąca.

Ważne jest również to, że w przeciwieństwie do ogromnej większości środków stosowanych w walce z nałogami, spożywanie korzenia Kuzu nie daje żadnych skutków ubocznych, nie uszkadza wątroby, nie uzależnia, nie powoduje nudności, a wręcz przeciwnie wywiera na organizm bardzo korzystny wpływ i posiada nawet właściwości lecznicze.

Autor: AO

tematy pokrewne:

>>>> Chińska dieta długowieczności   - Dieta jest u Chińczyków nierozerwalnie związana z filozofią. Filozofia określa w Chinach absolutnie wszystkie dziedziny życia.
nr 62 listopad / 1999

>>>> CZY Z TEJ MĄKI BĘDZIE CHLEB ?   - Mąka, powszechnie kojarzona ze zbożem i chlebem, tak naprawdę to nie tylko biały proszek z pszenicy. Mąkę wytwarza się na całym świecie z przeróżnych roślin, takich jak np. soja, kukurydza, ciecierzyca, groch lub nawet ziemniak. Każdy region naszego
nr 131 październik-listopad 2012


Znaleziono 2 artykuły związane z tematem Zdrowe odżywianie.




- [ do^góry ] - [ spis działów ] - [ antykariera ] - [ ekologia ] - [ kosmetyki ] - [ kultura ] - [ lekarze ] - [ medycyna ] - [ nieznane ] - [ rośliny ] - [ rozmowy ] - [ wegetarianizm ] - [ odżywianie ] - [ wegetarianie ] - [ zwierzęta ] -