sklep żółty cesarz

głodówka

kontakt
jeden krok wstecz  
na początek

Kombucha leczy Cesarzy

Legenda głosi, że w roku 414 naszej ery wędrowny lekarz z Korei o imieniu Kombu wprowadził się na dwór japońskiego cara Inkyo, który miał poważne kłopoty z żołądkiem. Za pomocą cudownego napoju Kombu uwolnił cara od cierpień i bólu.

Wieść o mistycznym uzdrowieniu szybko się rozniosła i stąd zastosowany przez niego grzyb otrzymał nazwę kombucha.

W Azji leczące działanie kombuchy jest doceniane już od tysięcy lat. Od Rosji aż po Indie kombucha była bowiem stosowana jako uniwersalny środek leczniczy do wewnętrznego oczyszczania i regeneracji ciała; łatwy do samodzielnego wytworzenia.

Na początku XX wieku pewna lekarka z Japonii przeprowadzała badania dotyczące długowieczności niektórych mieszkańców Kaukazu. We wsi Karkasom znalazła szczególnie wielu nadzwyczajnie rześkich, krzepkich ludzi, których wiek sięgał powyżej 100 lat. Powodem dożycia tak sędziwego wieku przy zachowaniu pełnej witalności było spożywanie przez nich napoju z kombuchy. Lekarka ta zabrała grzyb do Japonii, ułatwiła jego produkcję i wytwarzanie z niego napoju. W ten sposób, poprzez Filipiny dociera on do Europy.

Co to jest Kombucha?

Swym kształtem kombucha przypomina białawy lub jasno kremowy naleśnik osiągający blisko 25 cm średnicy, a w dotyku twardą i lepką masę żelatynową (galaretę). Z biologicznego punku widzenia jest ona "zlepkiem" kilku rodzai drożdży i bakterii, które żyją w symbiozie. "Podział pracy" pomiędzy grzybami drożdżowymi i bakteriami wygląda w ten sposób, że drożdże przefermentowują cukier na alkohol dając tym samym podłoże pokarmowe bakteriom, a te przetwarzają alkohol na wartościowe związki.
Przy odpowiedniej pielęgnacji może Ci on towarzyszyć przez całe życie, bo rozmnaża się dość szybko.

Do produkcji napoju herbacianego używa się słodzonej herbaty, do której wkłada się kombuchę. W ciągu 8-12 dni, w procesie skomplikowanych fermentacji, powstaje zdrowotny napój - lekko musujący, smakiem przypominający sok jabłkowy.
Kombucha jest więc małą fabryką chemiczną, która produkuje orzeźwiający napój.

Podczas fermentacji do napoju dostają się następujące, wartościowe związki:

- Kwas glukuronowy, prawoskrętny(L+) kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, śladowe ilości bursztynu, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy,
- żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe,
- witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C,
- 14 różnych kwasów amino-karboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty: sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka,
- związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla.

Wiodące oddziaływanie kombuchy polega na oddziaływaniu kwasu glukuronowego, który powoduje silne odtrucie organizmu oraz kwasu mlekowego, który hamując rozwój szkodliwych bakterii jelitowych sprzyja procesowi trawienia.

Wieloletnie badania prowadzone na całym świecie udowodniły, że KOMBUCHA:
- wzmacnia układ immunologiczny
- pomaga w zapobieganiu przeziębień
- mikroflora kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
- reguluje przemianę materii
- reguluje ciśnienie krwi
- odtruwa organizm
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
- przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
- cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm(tłuszcze się spalają a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej)
- zmniejsza objawy menopauzy
- dodaje siły i poprawia koncentrację
- wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy
- łagodzi objawy reumatyzmu
- zmniejsza ryzyko nowotworów
- efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit
- wpływa kojąco na układ nerwowy
- skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
- pomaga w leczeniu astmy
- zmniejsza poziom cholesterolu
- łagodzi objawy migreny.


Autor: AO

tematy pokrewne:

>>>> Chińska dieta długowieczności   - Dieta jest u Chińczyków nierozerwalnie związana z filozofią. Filozofia określa w Chinach absolutnie wszystkie dziedziny życia.
nr 62 listopad / 1999

>>>> CZY Z TEJ MĄKI BĘDZIE CHLEB ?   - Mąka, powszechnie kojarzona ze zbożem i chlebem, tak naprawdę to nie tylko biały proszek z pszenicy. Mąkę wytwarza się na całym świecie z przeróżnych roślin, takich jak np. soja, kukurydza, ciecierzyca, groch lub nawet ziemniak. Każdy region naszego
nr 131 październik-listopad 2012


Znaleziono 2 artykuły związane z tematem Zdrowe odżywianie.




- [ do^góry ] - [ spis działów ] - [ antykariera ] - [ ekologia ] - [ kosmetyki ] - [ kultura ] - [ lekarze ] - [ medycyna ] - [ nieznane ] - [ rośliny ] - [ rozmowy ] - [ wegetarianizm ] - [ odżywianie ] - [ wegetarianie ] - [ zwierzęta ] -