sklep żółty cesarz

głodówka

kontakt
jeden krok wstecz  
na początek

Noni - niezwykły owoc

Wiele roślin nie tylko odżywia, ale i leczy.
Jedną z nich, niewątpliwie, jest owoc NONI.

nr 105/grudzień 2006



UZDRAWIAJĄCA MOC NONI

Przypuszcza się, że około 2000 lat temu poszukiwacze nowych lądów z południowej Azji wsiedli w swoje drewniane łodzie i udali się w długą, niebezpieczną podróż. Musieli pokonać wiele tysięcy mil.
Czekała ich daleka, wyczerpująca droga. Wzięli żywność, wodę, odzież, niezbędne narzędzia oraz nasiona cennych roślin. Wśród dwunastu roślin leczniczych NONI było jedną z dwóch najważniejszych.

Wiedza o uzdrawiających właściwościach tego owocu była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Nasi praojcowie wiedzieli, że daje on siłę, odżywia organizm, chroni przed chorobami, a także w chwilach przygnębienia poprawia nastrój. NONI, ze względu na swoje niezwykłe właściwości uzdrawiające, było bezcennym ładunkiem. To królowa łodzi pełnych roślin, służąca jako podstawowa roślina do zakładania osad.

W czasie swej podróży żeglarze natknęli się na tysiące bajecznych wysp rozsianych po Pacyfiku. Naukowcy sądzą, że większość z nich dotarła do Wysp Solomona, Marshalla i Tahiti. Legenda głosi, że są to szczyty gór zatopionego przed tysiącami lat tajemniczego lądu o nazwie Lemuria. Niektórzy uważają, że ląd ten był kolebką ludzkości. Gdy Lemuria zniknęła pod powierzchnią wody, wielu jej mieszkańców wywędrowało przez kontynent amerykański na Atlantydę.

Przywiezione nasiona, pestki NONI, zasadzano w niezwykle żyznej glebie wulkanicznej. NONI obficie zaczęło rozwijać się na wyspach.

W pismach sanskryckich można odnaleźć wzmianki o NONI. Wynika z nich, że znano tą roślinę już w starożytności. Pierwotnie rosła w południowo-wschodniej Azji. W Indiach stosowano ją 6000 lat temu. Na wyspy Polinezji zawędrowała wraz z migrującymi ludźmi.


CZYM JEST OWOC NONI?


Botaniczna nazwa NONI brzmi Morinda Citrifolia. Morinda Citrifolia należy do rodziny Rubiaceae, liczącej ponad 400 rodzajów i 5000 gatunków roślin, wśród których są między innymi Cinchona L (drzewo chinowe – źródło chininy), Cephaelis Ipecacuanha i Cephaelis Acuminata (wymiotnica) czy coffe arabica (kawa).
Owoc NONI nazwany jest także, w zależności od rejonu występowania, świętym owocem, uśnieżaczem bólu, owocem serowym, królową owoców, morindą wspaniałą, nono i na wiele innych sposobów.

NONI jest wiecznie zielonym krzewem podobnym do drzewa, osiągającym wysokość do 7 metrów. W Polinezji zdarzają się również 9-metrowe okazy. Ma ciemnozielone połyskujące liście, wyrastające ze sztywnych, twardych i kanciastych gałęzi. Na krzewie znajdują się jednocześnie pąki, kwiaty, które mają delikatny zapach i owoce. Niedojrzałe owoce mają kolor perłowobiały, dojrzałe – zielony, a przejrzałe są koloru bladozielono-żółtego. Te przejrzałe owoce charakteryzują się specyficznym zapachem i gorzkim smakiem i właśnie one zawierają bardzo dużo składników odżywczych. Krzew rodzi do 14 razy w roku. Jest odporny na wszelkie choroby, może przetrwać długie okresy suszy, nie niszczy go woda morska. Odznacza się dużą żywotnością. Po klęskach – pożarach czy powodziach – odrasta pierwszy. Nasionko wsadzone do ziemi po około 9 miesiącach daje pierwsze owoce. Z jednego dorodnego krzewu można zebrać do 2 ton owocu miesięcznie. Tubylcy twierdzą, że krzew żyje do 200 lat.
Morinda Citrifolia rośnie dziko prawie na całym obszarze południowego Pacyfiku. Można ją spotkać na terenach Australii, w niektórych rejonach Afryki, Ameryki Południowej, na Wyspach Karaibskich, w Chinach, Malezji, Indonezji, na Filipinach, w Wietnamie i w Indiach. Ostatnio zaczęto uprawiać ją na Kubie. Prawie wszędzie stosowana jest przez tubylców jako środek spożywczy. Na przykład, w Birmie NONI jada się na surowo z solą lub gotowane z curry.
Wszędzie używana jest jako skuteczne lekarstwo, stała się najważniejszym elementem medycyny ludowej. Z powodu niesamowitych właściwości leczniczych jest uważana za świętą roślinę.


JAK I NA CO STOSOWALI NONI POLINEZYJCZYCY?


Kahuni – mistrzowie dawnych tajemnic i wiedzy stosowali substancje roślinne na wszelkie dolegliwości. Nauczyciel kahuna, który wybierał sobie następcę, przekazywał mu ustnie wielowiekową tradycję. Uczeń obserwował, słuchał i analizował, mistrz nigdy nie oceniał i nie osądzał ucznia. Nauka trwała co najmniej 20 lat i zaczynała się od piątego roku życia wybrańca.
Kahuni mają zwyczaj szczerze i głęboko czcić życie. Żyją według zasad Huny, której podstawowym założeniem jest to, iż wszystko dąży do harmonii i miłości.

NONI:


długotrwale oczyszcza i odtruwa organizm
wspiera pracę nerek, wątroby, limfy
wpływa korzystnie na serce i jelita
zbawiennie działa na skórę, kości i przewód pokarmowy
reguluje ciśnienie.
Kahuni uważają, że sok działa na poziomie nie tylko fizycznym, ale i emocjonalnym i to działanie jest podstawą uzdrowienia.

W sferze emocjonalnej NONI:

łagodzi oddziaływanie negatywnych uczuć
wspomaga usuwanie blokad pochodzących z przeszłości
wspiera rozwój pozytywnych wzorców myślowych i usuwa wzorce negatywne
wspiera odtruwanie aury, podnosi siłę jej promieniowania
wzmacnia 1, 2, 3, 5 czakram
przyczynia się do natychmiastowego odprężenia po ciężkich
i denerwujących przejściach,
usuwa nieaktualne obciążenia, które pochodzą z minionych wcieleń.

Polinezyjczycy, do czasu przybycia osób białej rasy, byli ludźmi zdrowymi. Przekazy mówią, że nie umierali z powodu chorób, tylko gdy mieli ponad 100 lat i byli gotowi do przejścia w inne życie, po prostu przechodzili.

Wyspy Polinezji były daleko, nie miały cennych złóż, więc ludzie z Zachodu nie interesowali się tymi terenami. Poza tym, gdy biali chrześcijańscy misjonarze przybyli na Hawaje i inne wyspy Pacyfiku, miejscowi szamani ukryli się i postanowili zachować w tajemnicy świętą wiedzę, a żadne zapiski nie istniały.
Wcześniej w historii znajdujemy nieliczne zapiski o technikach i metodach uzdrawiania stosowanych przez szamanów.
W latach siedemdziesiątych XVIII w. James Cook w swoich dziennikach dużo miejsca poświęca NONI. Później w czasie II wojny światowej w Wojskowym podręczniku pola walki i przetrwania w tropikach, wydanym przez siły zbrojne USA, pisano o korzyściach i sposobach korzystania z tej tropikalnej rośliny. W latach pięćdziesiątych można spotkać nieliczne publikacje na temat NONI. W 1950 r. O.A. Bushnell opublikował w Pacific Science artykuł o antybakteryjnych właściwościach owocu. Następnie praca Tabrah i Eveleth, opublikowana w Hawaiian Medical Journal, przedstawia skuteczność NONI w tradycyjnej hawajskiej medycynie.


CO WSPÓŁCZESNE BADANIA MÓWIĄ O NONI?


Największe zasługi dla świata zachodniego w badaniach nad NONI przypisuje się dr. Ralph’owi Heinicke – wybitnemu amerykańskiemu biochemikowi. Doktor prowadził w 1953 roku badania nad ananasem i odkrył w nim nieznaną jeszcze substancję, którą nazwał xeroniną. Opatentował ten składnik jako nowy alkaloid. Jednocześnie stwierdził także występowanie proxeroniny. Po pewnym czasie okazało się, że proxeroniny w ananasie jest coraz mniej, gdyż owoce z upraw jej nie wykształcały. Wówczas naukowiec zaczął poszukiwać owego składnika w innych owocach i odnalazł go w owocu NONI, który zawierał 40 razy więcej proxeroniny, niż ananas. Dr Heinicke udowodnił, że xeronina w niewielkiej ilości produkowana jest przez ludzki organizm. Znajduje się także w minimalnych ilościach w niektórych roślinach.

Na skutek wielu czynników: zubożenia gleb, zanieczyszczenia środowiska, stresu i chorób obniża się poziom xeroniny w naszym organizmie. A bez niej niemożliwe staje się wkomponowanie w organizm ludzki niektórych enzymów i protein.
Dr Heinicke stwierdził: Xeronina jest alkaloidem, który jest produkowany w ludzkim ciele w małych ilościach w celu aktywacji enzymów. Bez poprawnego funkcjonowania enzymów, czynności ludzkiego organizmu, począwszy od myślenia, a skończywszy na oddychaniu, ustają. Co więcej, xeronina jest również odpowiedzialna za funkcjonowanie protein. Stąd to niedobór xeroniny w naszym ciele zakłóca w dramatyczny sposób biologiczny bilans oraz wpływa niekorzystnie na system obronny ludzkiego ciała, co prowadzi do zwiększonej podatności na wszelkiego rodzaju dolegliwości i choroby.
Według dr. Heinicke i innych badaczy alkaloid ten jest fundamentalnym składnikiem mającym wpływ na ludzkie zdrowie.
W trakcie biochemicznych procesów xeronina przywraca źle pracującym komórkom ich prawidłowe funkcje, a w przypadku komórek, w których wszystko właściwie się odbywa – wspiera ich działanie.
Do dzisiaj dr Heinicke, obecnie już 92-letni, zajmuje się badaniem owocu NONI i jest ciągle pod wrażeniem tej rośliny.

W 1993 r. Stephen Story i John Wadsworth, naukowcy z dziedziny żywności, zaczęli poszukiwać wszelkich informacji na temat owego owocu. Z wysp Polinezji udało im się przywieźć kilkanaście galonów soku NONI. Jego zdrowotne działanie spowodowało, że po paru latach wraz z kilkoma innymi zapaleńcami założyli firmę, która zaczęła produkować sok z dziko rosnących owoców na wyspach Polinezji Nui, na które to zbiory firma otrzymała od rządu Polinezji wieczystą dzierżawę. Po dziesięciu latach działania firmy TAHITIAN NONI Juice, sok sprzedaje się w około 80 krajach na świecie. Bardzo duże zasługi w popularyzacji soku położył dr Neil Solomon. W ciągu 10 lat zebrał on od ponad 1000 pracowników służby zdrowia, którzy uzyskali dane od ponad 25000 osób pijących sok NONI, informacje o skuteczności i dawkowaniu soku.
Dr Solomon, będący obecnie na emeryturze, był lekarzem w szpitalu Johna Hopkinsa w Baltimore, rzecznikiem do spraw zdrowotnych, wykładowcą na znanych uniwersytetach, w tym Johna Hopkinsa, a obecnie pracuje jako doradca organizacji pozarządowych, ONZ, WHO i według New York Timesa jest najbardziej poczytnym autorem książek o tematyce medycznej.


ZNAJDŹ SWOJĄ ROŚLINĘ


Innym naukowcem głęboko zaangażowanym w badanie właściwości soku NONI jest dr Mian-Ying Wang. Jest ona, obok dr. Heinicke największym autorytetem w zakresie znajomości Morinda Citrifolia oraz Morinda Officinalis, które są chińskim odpowiednikiem NONI – ziołem wpływającym na długowieczność. Pani Wang jest profesorem farmakologii (ma stopień naukowy z zakresu farmakologii przeciwrakowej), chirurgiem ogólnym, lekarzem internistą. Opublikowała ponad 60 prac badawczych wydanych w prasie medycznej. Kończąc studia, otrzymała od swojego szefa, dr. Tan-Mu Zhang’a, radę, aby odnalazła swoją roślinę, która daje efekty lecznicze, dokładnie ją przebadała i nigdy z tego nie rezygnowała, a wtedy osiągnie sukces.
Razu pewnego usłyszała od swojego przyjaciela o roślinie, która wykazywała zadziwiające efekty lecznicze. W tym czasie doktor cierpiała z powodu artretyzmu kciuka oraz złamanego nadgarstka. Bardzo przeszkadzały jej w pracy także zniekształcenie soczewki w oku i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jej paznokcie były bardzo łamliwe, nigdy nie były dłuższe niż 2 mm. Po tygodniu picia NONI ból kciuka całkowicie ustąpił, a czynność nadgarstka bardzo się poprawiła. Po dwóch tygodniach kłopoty z oczami zmniejszyły się, a po miesiącu całkowicie zniknęły.
Kłopoty z przewodem pokarmowym ustąpiły. Spełniło się także marzenie małej dziewczynki – pani Wang miała piękne, długie paznokcie.
To skłoniło ją do rozpoczęcia badań klinicznych nad sokiem NONI. Szczerze mówiąc, im dłużej badam NONI – mówi pani doktor – tym bardziej go kocham i jeszcze raz potwierdzam moją powziętą decyzję.

Do tej pory zidentyfikowano w NONI ponad 150 substancji odżywczych, znaczna ich ilość ma działanie terapeutyczne.
Niektórzy badacze sądzą, że NONI wykazuje działanie podobne do antybiotyku. Zwalczając różne typy bakterii, zyskało sobie miano polinezyjskiej penicyliny.
Dr Isabelle Abbott, botanik, w 1992 roku stwierdziła, że NONI jest bardzo skuteczne w przypadku cukrzycy, nadciśnienia i raka. Zawarta w NONI skopoletyna obniża ciśnienie krwi przez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Skopoletyna wspomaga także pracę szyszynki, co powoduje zwiększenie poziomu serotoniny i melatoniny, a to z kolei zapobiega zmianie nastrojów, depresji oraz wpływa korzystnie na sen.
Inny składnik NONI – damnacanthal, jak stwierdzili naukowcy, warunkuje proces różnicowania się komórek i nie pozwala na ich nieprawidłowe podziały.
Wspomaga także pracę systemu immunologicznego, który – produkując odpowiednią ilość limfocytów B i T – skutecznie zwalcza choroby.
Tomonori Hiramatsu wraz z trzema innymi japońskimi naukowcami przedstawił raport, z którego wynika, iż po przeanalizowaniu 500 przypadków stwierdzono powstrzymanie powstawania i rozrastania się komórek rakowych.
Dr Steven Hall stwierdził, że NONI pomogło wielu pacjentom, w przypadku których współczesna medycyna była bezradna.
Przykładów można by przytoczyć jeszcze bardzo wiele. NONI działa na ponad 100 jednostek chorobowych. Roślinę tę współczesna medycyna uważa za jedno z największych odkryć ostatnich lat.


SOK NONI ZALECA SIĘ DO STOSOWANIA:


cukrzyca typu II
profilaktycznie i leczniczo w chorobach
nowotworowych, przy chemio- i radioterapii
w stwardnieniu rozsianym (przywraca
brakujący pigment w mózgu)
przy zmianie nastrojów, w depresjach
przy bezsenności
przy obniżonej odporności
przy infekcjach (bakteryjnych, wirusowych)
przy chorobach układu pokarmowego
przy problemach z układem oddechowym
w problemach skórnych (stosować
zewnętrznie i wewnętrznie)
w przypadku alergii
przy występowaniu bólów różnego typu
w chorobach serca

Beata Krzewiecka
Beata Krzewiecka – ukończyłam studia pedagogiczne na kierunku muzycznym. Od 15 lat jestem makrobiotyczką, zajmuję się polinzeyjskim masażem lomi lomi oraz polinezyjskim sokiem Noni.
Interesuję się staroindyjską nauką o oczyszczaniu środowiska, ekologią, zdrowym żywieniem. Jestem mamą 16 letnich Marka i Łukasza, oraz 6 letniego Stasia.
Mieszkamy w Opolu.

Więcej informacji: tel/fax (077) 4555386
E-mail: betakrze@op.pl
Skype: Beata Krzewiecka


Autor: Beata Krzewiecka

tematy pokrewne:

>>>> Chińska dieta długowieczności   - Dieta jest u Chińczyków nierozerwalnie związana z filozofią. Filozofia określa w Chinach absolutnie wszystkie dziedziny życia.
nr 62 listopad / 1999

>>>> CZY Z TEJ MĄKI BĘDZIE CHLEB ?   - Mąka, powszechnie kojarzona ze zbożem i chlebem, tak naprawdę to nie tylko biały proszek z pszenicy. Mąkę wytwarza się na całym świecie z przeróżnych roślin, takich jak np. soja, kukurydza, ciecierzyca, groch lub nawet ziemniak. Każdy region naszego
nr 131 październik-listopad 2012


Znaleziono 2 artykuły związane z tematem Zdrowe odżywianie.




- [ do^góry ] - [ spis działów ] - [ antykariera ] - [ ekologia ] - [ kosmetyki ] - [ kultura ] - [ lekarze ] - [ medycyna ] - [ nieznane ] - [ rośliny ] - [ rozmowy ] - [ wegetarianizm ] - [ odżywianie ] - [ wegetarianie ] - [ zwierzęta ] -