jeden krok wstecz  
na początek

ORKISZ - zdrowe i smaczne zboże

Już starożytni znali i cenili sobie orkisz
jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję.
nr 90/grudzień 2003




Biblijny Daniel był wegetarianinem.
Będąc w niewoli u króla Babilonii - Nabuchodonozora wzgardził oferowanym mu posiłkiem mięsnym i winem na rzecz wyłącznie pokarmu roślinnego i wody.
Po trzech latach takiej diety olśnił króla promienny wygląd młodzieńca.
Głównym składnikiem diety Daniela był orkisz – mówią teksty źródłowe.


Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, znali i szczególnie cenili sobie jedno zboże – orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczną, a nawet inteligencję.
Ze względu na wszechstronne właściwości zdrowotne, wychwalała orkisz średniowieczna niemiecka mistyczka Hildegarda z Bingen, przypisując mu działanie krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Orkisz znany był na Kaukazie, w Mezopotamii oraz w starożytnym Izraelu.

Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. przy zmęczeniu, zmniejszeniu wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek.
Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa lub sam kleik obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ponadto kleik jest dobry dla chorych na cukrzycę.
Kasza zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je.
Zupa jest wskazana dla chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji. Kawa orkiszowa poprawia trawienie, działa łagodnie przeczyszczająco.
Orkisz rozgrzewa ciało, poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i w nogach. Daje na długo uczucie sytości, jak również wywołuje dobre samopoczucie!

Orkisz to całkiem odrębny, wysokowartościowy gatunek zboża, niezwykle odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby. Dlatego nie wymaga stosowania nawozów, ani środków ochrony roślin. Mocna łuska, która otacza ziarno, skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniami z atmosfery.

Orkisz zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych: białek, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Wyróżnia go to spośród innych zbóż. Trwające aż trzydzieści pięć lat badania kliniczne prowadzone w Niemczech przez doktora medycyny Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie.
Orkisz z upraw ekologicznych spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Leczy wiele chorób przewodu pokarmowego, a także alergie, pomaga też przy leczeniu innych chorób. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy ich starzenia się. Ponadto stanowi znakomite pożywienie dla osób wyczerpanych, niedożywionych, wcześniaków i chorowitych niemowląt.
W wyżej przytoczonych badaniach pozytywne wyniki terapii dietą orkiszową uzyskano aż przy 80 procentach chorych. Wyleczono ich z ciężkich, przewlekłych schorzeń jedynie dietą z udziałem orkiszu. Bez udziału żadnych leków!

Orkisz ma łagodny, przyjemny orzechowy smak. Spożywa się go w postaci kaszy, kleiku, pieczywa, płatków, makaronu, klusek, naleśników, otrąb, słodyczy, kawy, syropu. Pieczywo orkiszowe szczególnie lubią dzieci.
Mając do wyboru różne gatunki pieczywa, zawsze wybierają orkiszowe. Również i zwierzęta lubią to zboże. Jeśli rzuci się kurom różne ziarna – pierwszy wydziobią orkisz. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, nasion strączkowych, warzyw lub ziaren.

Ważne jest też, aby przy kuracji orkiszem jednocześnie przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania. Potraw gotowanych nie wolno odcedzać, aby nie wylać cennych składników odżywczych. Unikać naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią. Nie używać kuchni elektrycznej ani mikrofalowej ze względu na ich szkodliwe promieniowanie.

Przepisy na wypieki z orkiszu

Chleb orkiszowy wg. dr Hertzki
wersja oryginalna
Składniki: 500g mąki orkiszowej razowej, 3 łyżki macierzanki, 1,5dkg drożdży, 500ml ciepłej wody.
Wykonanie: Ciasto po wyrobieniu rośnie ok. 1,5 godz. Piecze się ok.30min w 200 st.C

Chleb bananowy wg. Strehlowa
wersja oryginalna
Składniki: 2 szklanki masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżka siemienia lnianego, 2 szklanki mąki orkiszowej (najlepiej mieszanej razowej z drobno mieloną), pół łyżki soli, 1 łyżka proszku do pieczenia (bez aluminium), 2-3 rozgniecione banany, woda do konsystencji,
Strehlow dopuszcza jeszcze migdały (płatki).
Wykonanie: Ubić masło z cukrem, siemieniem i wodą. Dodać suche składniki i na końcu banany. Ułożyć w foremkach i piec w 175 o C około godziny.
wersja piekarni: 800g mąki orkiszowej razowej, 300g tłuszczu kokosowego, 3kg bananów (waga przed obraniem), 150g ekstraktu słodowego pszennego, 10g proszku do pieczenia, szczypta soli, 200g rodzynek, woda do konsystencji 300-500ml.
Wyrabiamy i pieczemy jak w oryginale, ale w formie babeczek 0,1kg.

Ciasto cynamonowe według Strehlowa
wersja oryginalna
Składniki: 1/3 szklanki masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 i pół szklanki mąki orkiszowej, 1 łyżka proszku do pieczenia (bez aluminium), 1 łyżka cynamonu, pół szklanki mleka.
Wykonanie: Utrzeć masło z cukrem na krem dodać siemię i pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Wlać do natłuszczonej formy i piec 30-35 min w temp. 175 o C.


Przepisy na wypieki z orkiszu przekazał nam p. Wiktor Holcman z piekarni Tast, zajmującej się technologiami ekologicznymi.
Przepisy oryginalne pochodzą z książki dr Wighard Strehlow: The Wonder Food Spelt 1989, niektóre z nich zostały w wyniku wielu prób zmodyfikowane przez piekarnię.

Autor: Miłosz Woźniak

tematy pokrewne:

>>>> Chińska dieta długowieczności   - Dieta jest u Chińczyków nierozerwalnie związana z filozofią. Filozofia określa w Chinach absolutnie wszystkie dziedziny życia.
nr 62 listopad / 1999
UWAGA! Papierowy numer WS z tym artykułem jest jeszcze dostępny w naszym sklepie!

>>>> CZY Z TEJ MĄKI BĘDZIE CHLEB ?   - Mąka, powszechnie kojarzona ze zbożem i chlebem, tak naprawdę to nie tylko biały proszek z pszenicy. Mąkę wytwarza się na całym świecie z przeróżnych roślin, takich jak np. soja, kukurydza, ciecierzyca, groch lub nawet ziemniak. Każdy region naszego
nr 131 październik-listopad 2012
UWAGA! Papierowy numer WS z tym artykułem jest jeszcze dostępny w naszym sklepie!


Znaleziono 2 artykuły związane z tematem .




- [ do^góry ] - [ spis działów ] - [ antykariera ] - [ ekologia ] - [ kosmetyki ] - [ kultura ] - [ lekarze ] - [ medycyna ] - [ nieznane ] - [ rośliny ] - [ rozmowy ] - [ wegetarianizm ] - [ odżywianie ] - [ wegetarianie ] - [ zwierzęta ] -